Bel ons direct op: +32 3 808 1893 - Float & Halo ZENTRUM Kempen - Zevendonkplein 4 - 2300 Turnhout

Al uw vragen over onze zoutkamer

strepen-e1506972227625

Al uw vragen over onze zoutkamer

strepen-e1506972227625

Wat is halotherapie (ofwel zouttherapie)?

Halotherapie komt uit Oost-Europa. Eeuwen geleden werd er vastgesteld dat de mijnwerkers in de zoutmijnen nauwelijks ziek waren, ondanks de zware arbeid die ze verrichtten. Na langdurig onderzoek werd vastgesteld dat het klimaat in de zoutmijnen een positieve uitwerking had op de gezondheid en dan met name positief voor de huid – en luchtwegen. Omdat veel mensen niet een echte zoutgrot kunnen bezoeken werd er geprobeerd een zelfde klimaat/ ruimte boven de grond te realiseren. Zo zijn de kunstmatige zoutkamers ontstaan.

Klik snel door naar informatie over:
Acné - Allergieën - Astma  - Bronchitis - COPD - Cystische Fibrose
Eczeem  - Hooikoorts  - Longemfyseem  - Psoriasis  - Rokershoest

Halotherapie is een natuurlijke behandelmethode waarbij medicinaal aerosolzout wordt ingeademd. Hiermee worden de symptomen van astma, zoals ontstekingen en ernstige vernauwingen van de luchtwegen, tegengegaan. Ook dood het medicinaal aerosolzout de aanwezige bacteriën en reinigt het de luchtwegen van overtollig slijm. Dit alles op een ontspannen manier. Met een medisch gecertificeerde halogenerator worden droge microscopisch kleine deeltjes van hoogwaardig zout in de zoutkamer verspreid via verneveling. Deze deeltjes zijn zo klein dat de diepste delen van de longen gemakkelijk worden bereikt. Halotherapie kan een ziekte niet genezen maar het kan wel de klachten met 35 tot 85 % reduceren, waardoor de kwaliteit van leven een stuk aangenamer wordt, zodat u weer van het leven kunt genieten.
Medicijngebruik, zoals ontstekingsremmers en luchtwegverwijders, kan vaak drastisch worden teruggebracht en zijn soms helemaal niet meer nodig. Een groot aantal astmapatiënten is na een behandeling van meerdere sessies in een zoutkamer langdurig nagenoeg klachtenvrij.

Ontstaan zoutkamer

Het ontstaan van de zoutkamer is terug te voeren tot de zoutmijnen in Oost-Europa enkele eeuwen geleden. De mijnwerkers waren daar dagelijks werkzaam waarbij het opviel dat het ziektepercentage uitzonderlijk laag was. Problemen met de luchtwegen, verkoudheid of griep, oorontsteking en/of huidproblemen bleken bij de mijnwerkers nagenoeg niet of slechts in zeer geringe mate voor te komen.

Langdurig onderzoek

Na langdurig onderzoek werd vastgesteld dat het “klimaat” in de zoutmijnen een zeer positieve uitwerking bleek te hebben op de gezondheid van de aanwezige mijnwerkers. In de lucht werd een hoge concentratie van zoutmoleculen waargenomen en al snel werd het begrip “speleotherapie” geboren waarbij mensen met huid- en luchtwegaandoeningen 1 à 2 keer per week een uur in een zoutmijn vertoefden. Veel patiënten bleken baat te hebben bij deze therapie.

Kunstmatige “zoutkamer”

Omdat het voor de meeste mensen niet haalbaar is om 1 à 2 keer per week een echte zoutmijn te bezoeken, werd het idee geboren om het zoutklimaat van een zoutmijn kunstmatig na te bootsen in een afgesloten ruimte: de zoutkamer of zoutgrot. Voor de behandelingen zit er geen verschil tussen een kamer of een grot aangezien de halogenerator het zoutklimaat in de ruimte genereert.

Gedurende de laatste 15 jaar zijn er ketens van zoutkamers ontstaan over nagenoeg geheel Europa, Canada, de VS en vele andere landen. Nederland en België zijn echter, binnen Europa, een soort blinde vlek gebleven. In Nederland bestaat het begrip Halotherapie nog bijna niet. Slechts op enkele locaties in Nederland (nabij de Randstad) zijn momenteel zoutkamers te vinden. In België wordt halotherapie vooral bij (top)sporters toegepast. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de therapie ook voor sporters een gunstige invloed kan hebben op de capaciteit van de longen. Juist bij topprestaties kan 5% meer of minder longcapaciteit van beslissende invloed zijn.

Doel van halo (long- & huid-) therapie

Doel van de behandeling is je gezondheid bevorderen - door bacteriën te vernietigen - en rust te geven aan het lichaam en geest. Halotherapie maakt gebruik van een techniek die de sfeer van zoutgrotten en zoutmijnen nabootst met een gecontroleerd therapeutisch microklimaat. In de zoutkamer van Float & Halo Zentrum Kempen adem je geïoniseerde lucht en een natuurlijke droge zoutoplossing in die onmiddellijk wordt vervoerd tot in de kleinste luchtwegen en naar andere delen van de luchtwegen. Eenmaal daar lost het zout op en trekt het kleine onzuiverheden aan die je later ophoest of die het lichaam via de bloedbaan verlaten. In de zoutkamer wordt een klein uur lang medicinaal aerosol zout verneveld.

Hoe voelt een bezoek aan de zoutkamer?

In de zoutkamer kunt u achterover gaan zitten en even een uur niks doen of de ogen dicht te doen. De temperatuur is zo’n 21 à 22 graden en het fijne zout wordt door de ruimte verneveld, dit merkt u zoal niet meteen. Er is de mogelijkheid om een boek mee te nemen en te gaan lezen. Dit is effectief bij problemen aan luchtwegen en huid zoals:

• Acné
• Allergieën
• Astma
• Benauwdheid op de borst
• Bronchitis
• Chronische keel-, neus- en oorklachten
• COPD
• Cystische Fibrose
• Eczeem
• Hoesten
• Hooikoorts
• kortademigheid
• Longemfyseem
• Psoriasis
• Rokershoest
• Verkoudheid
• Virale infecties
• Voorhoofdholte ontsteking
• Diverse acute of chronische problemen met de luchtwegen
• Vastzittende slijm in de luchtwegen, neusverkoudheid, sinusitis, rhinitis, tonsillitis, griep

Een zouttherapie-sessie duurt 50 minuten.

In de wat koudere maanden van het jaar kan halotherapie ondersteuning bieden aan het immuunsysteem. Denk bijvoorbeeld aan een grieperig gevoel, (neus)verkoudheid, beginnende keelontsteking en andere winterse boosdoeners.

Is halotherapie genezend?

In de wat koudere maanden van het jaar kan halotherapie Halotherapie geneest niet maar het verlicht klachten van luchtwegaandoeningen en huidproblemen in de meeste gevallen aanzienlijk. Soms verdwijnen klachten voor langere tijd vrijwel helemaal. Ook werkt halotherapie preventief tegen terugkerende luchtweg- en huidklachten.

 1. Acné

Acné is een verzamelnaam van verschillende huidaandoeningen, die alle te herkennen zijn aan het optreden van puistjes. Acné vulgaris of jeugdpuistjes komt het meest voor op de schouders, armen, nek en gezicht en berust op een overmatige productie van talg, waardoor mee-eters ontstaan. In deze verstopte en uitgezette talgkliertjes bevindt zich een bacterie die prikkelende stoffen produceert en ontstekingsverschijnselen oproept. Puistjes zijn meestal het ergst tussen je zestiende en negentiende jaar. Daarna ben je er meestal van af. Dat geldt niet voor iedereen: sommige mensen kunnen tot na hun dertigste nog last van jeugdpuistjes hebben. Acné is in principe niet gevaarlijk, het is vooral ontsierend. Voor de patiënt kan dit een grote psychische belasting betekenen. Zouttherapie brengt de ontstekingen in talgkliertjes tot rust en heeft het een vitaliserende en reinigende werking op de huid en vermindert ook het risico op ontstekingen van buitenaf.

2. Allergieën

Halotherapie biedt al na een aantal sessies verlichting bij mensen die last hebben van allergieën en werkt daarnaast preventief om herhaling te voorkomen. Allergische reacties van ons lichaam op allergenen (bijv. pollen, stuifmeel of andere stofjes in de lucht) zorgen voor irritaties aan de slijmvliezen. Het zout zorgt voor een afname van het slijm en dood de aanwezige bacteriën en allergenen. De symptomen van allergieën zoals hoesten, jeuk en niezen zullen drastisch verminderen en soms zelfs helemaal verdwijnen. Lange termijnstudies in Rusland over een periode van 10 jaar geven blijk van een opmerkelijke verbetering van de toestand van allergiepatiënten. Dit heeft ertoe geleid dat halotherapie in een zoutkamer erkend is als een officiële allergiebehandeling door het Russische ministerie van gezondheid en andere instanties in Europa.

3. Astma

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen, die samengaat met een verhoogde prikkelbaarheid en vernauwing van de luchtwegen. Als mensen prikkelende stoffen (allergenen) inademen ontstaan klachten als benauwdheid, hoesten en/of een piepende ademhaling. Andere mogelijke veroorzakers van een astma-aanval zijn: sommige medicijnen, koude lucht, infecties aan de luchtweg en/of lichamelijke inspanning. Door halotherapie kunnen astma problemen verlicht worden en blijven de klachten onder controle. Ook is het mogelijk het gebruik van medicijnen te verminderen. Doe dit alleen in overleg met uw arts en nooit op eigen initiatief. Tijdens de halotherapie gaan bacteriën dood en de spiertjes in uw luchtwegen worden ‘wat losser’ en ontspannen gemaakt. Het slijm komt los en verdwijnt. Na de eerste paar sessies kunt u ervaren dat u meer gaat hoesten en er meer slijm vrij komt. Dat is volkomen normaal. Over het algemeen gaat u zich na 3-4 behandelingen veel beter voelen en krijgt u meer lucht; de hoeveelheid slijm is aanzienlijk minder dan u gewend was.
De grootste voordelen van halotherapie bij astma zijn:

• Zout doodt aanwezige bacteriën en virussen
• Remt ontstekingen af
• Reiniging van de luchtwegen
• Lost overtollig slijm op
• Makkelijker ophoesten van slijm
• Opbouwen van weerstand
• Minder benauwd en meer lucht

Veel astmapatiënten zijn na een kuur in de zoutkamer voor een lange tijd vrijwel klachtenvrij. Vaak kan het medicijnengebruik ook substantieel worden teruggebracht. Maak echter nooit aanpassingen op het gebied van medicijnengebruik op eigen initiatief en overleg altijd met uw arts.

4. Bijholteontsteking (sinusitis)

Sinusitis of bijholteontsteking kan zeer hinderlijk zijn en belemmert uw dagelijkse leven aanzienlijk. U voelt zich ziek en beroerd. Daarnaast slaapt u slecht en wordt daardoor snel moe. Halotherapie is een goed en pijnloos alternatief voor antibiotica en het leegzuigen van de holten. Daarnaast is het ook medicijnenvrij. U moet alleen op tijd beginnen en de kuur afmaken. Door het volgen van halotherapie kunt u het genezen van een bijholteontsteking flink versnellen en problemen verlichten.
Tijdens de halotherapie komt het slijm los, gaat weg en bacteriën worden gedood. Hierdoor wordt het ontstekingsproces geremd. Ademen wordt makkelijker en het drukkende gevoel gaat weg. Het is raadzaam 10 tot 20 sessies zo’n twee tot drie keer per week te volgen. Wanneer u een chronische vorm van bijholteontsteking heeft is het raadzaam om zulke kuren twee keer per jaar te volgen. Hierdoor wordt de weerstand van uw lichaam verhoogd. Mocht u in de tussentijd het gevoel krijgen dat u last van sinusitis begint te krijgen, dan raden wij aan een paar losse sessies in te plannen.

De grootste voordelen van halotherapie bij sinusitis zijn:

 • Neusslijm komt makkelijker naar buiten
 • Remt ontstekingen
 • Zout doodt aanwezige bacteriën en virussen
 • Opbouwen van weerstand
 • Maakt het taaie vastzittende slijm los
 • Druk op voorhoofd neemt af
 • Minder benauwd en meer lucht
 • Zwellingen neusslijmvlies verminderen

5. Bronchiëctasieën

Bronchiëctasieën zijn permanente verwijdingen van delen van de luchtwegen door schade aan de bronchuswand. Daardoor verzamelt zich extra slijm op plaatsen in de luchtwegen waardoor infecties kunnen optreden. Hierdoor gaat men slijm ophoesten waardoor je uit eindelijk last krijgt van vermoeidheid. Deze ziekte wordt meestal behandelt met antibiotica, inhalatoren, fysiotherapie of zelfs operaties. Meestal variëren symptomen bij mensen sterk in hevigheid en frequentie. Enkele mensen met bronchiëctasieën hebben ook chronische sinusitis, wat zorgt voor meer slijm vanuit de neus.

Symptomen van bronchiëctasieën zijn:

 • Veel hoesten
 • Pijn op de borst
 • Vermoeidheid
 • Bloedarmoede
 • Eventueel koorts
 • Kortademigheid (naar lucht moeten happen)
 • Donkergroen of geel slijm (soms zelfs bloed)

Hoe kan zout u helpen bij bronchiëctasieën?

 • Zout zorgt er voor dat het slijm oplost, waardoor de kans op verdere ontstekingen kleiner wordt;
 • Zout doodt bacteriën;
 • Zout verlaagt het IgE-niveau, wat er voor zorgt dat het lichaam niet extreem reageert op allergenen;
 • Zout werkt ontstekingsremmend

Hoe werkt halotherapie bij bronchiëctasieën?

Als u last heeft van bronchiëctasieën zal halotherapie voor verzachting zorgen en mindert terugkerende symptomen en klachten. Het is wetenschappelijk onderbouwd dat halotherapie een veilige en natuurlijke behandelmethode is voor iedereen ongeacht leeftijd. De droge zoute aerosol, gegenereerd door onze halogenerator heeft de volgende effecten:

 • Vergroot de longfunctie;
 • Overtollig slijm lost op en wordt verwijderd;
 • Kan het gebruik van antibiotica verminderen;
 • Versterkt het immuunsysteem;
 • Meer weerbaarheid tegen ademhalingsziekten;
 • Verlicht niezen, hoesten en kortademigheid

6. Bronchitis

Bronchitis ofwel acute bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep als bacteriën of virussen in de bronchiën terecht komen, een ontsteking veroorzaken en de slijmvliezen doen zwellen. Het lichaam probeert de oorzaak van de ontsteking op te ruimen. Daarbij ontstaat slijm. Bij te veel slijm plakken de trilhaartjes aan elkaar en stagneert het natuurlijk proces van slijmafvoer.
In dit opgehoopte slijm kunnen bacteriën en virussen zich eenvoudig vermenigvuldigen. Door het slijm en irritatie in de longen zult u vaak gaan hoesten. Echter om het risico op littekenvorming, die zich bij ontstekingsreacties voordoet in de longen te voorkomen, is het belangrijk om de afvoer van het overtollige slijm zo snel mogelijk op gang te brengen.
Halotherapie helpt het lichaam om het zelfreinigende genezingsproces weer op gang te brengen en te bespoedigen. Door het inademen van het droge aerosolzout slinken de gezwollen slijmvliezen en verruimen de luchtwegen zich weer om zich van het overtollige slijm, met daarin afvalstoffen van ontstekingen of virussen, te ontdoen. Het ophoesten van slijm verbetert en de trilhaartjes hervatten het zelfreinigende proces van het lichaam. Halotherapie doodt aanwezige virussen en bacteriën en remt ontstekingen af. Door het inademen van het zout nemen de zwellingen van de slijmvliezen af en de luchtwegen verruimen zich door zich vrij te maken van overtollig slijm met daarin de afvalstoffen van ontstekingen, bacteriën en virussen.
Slijm ophoesten zal makkelijker gaan en het ademen gaat makkelijker.
Elke sessie (50 minuten) verblijf je in de sfeervolle ruimte van onze zoutkamer waarin je heerlijk kunt ontspannen op comfortabele stoelen. Bij elke ademhaling dringen telkens minuscuul kleine zoutdeeltjes de bronchiën binnen en zorgen voor het geneeskrachtige effect van halotherapie.

De grootste voordelen van halotherapie bij bronchitis zijn:

 • Reinigt de luchtwegen;
 • Lost overtollig slijm op;
 • Remt ontstekingen af;
 • Zout doodt aanwezige bacteriën en virussen;
 • Opbouwen van weerstand;
 • Minder benauwd en meer lucht;
 • Makkelijker ophoesten van slijm;
 • Toename vitaliteit.

Als de ontsteking permanent is dan heb je te maken met chronische bronchitis en dat geeft bijna dagelijks klachten zoals hoesten, slijm opgeven en benauwdheid. Roken en luchtvervuilende stoffen zijn in de meeste gevallen oorzaak van bronchitis. Chronische bronchitis en longemfyseem vormen samen COPD: Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte).

7. COPD

Bij COPD zijn uw longen beschadigd. Ademen is moeilijker en u heeft minder energie. Door de beschadiging van de longen wordt het ademen moeilijker, met als gevolg dat het lichaam minder zuurstof kan opnemen. Normale activiteiten, zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden, kunnen daardoor heel lastig worden. Door het volgen van halotherapie kunnen COPD klachten worden verzacht en kunnen symptomen minder worden. Tevens is het mogelijk het medicijnengebruik te verminderen. Doe dit echter nooit op eigen initiatief, maar in overleg met uw arts. Tijdens de halotherapie worden bacteriën gedood, slijm komt los en wordt verwijderd. Hierdoor remt het ontstekingsproces. Daarnaast wordt ademen gemakkelijker en het drukkende gevoel gaat weg.
Na de eerste paar sessies kunt u ervaren dat u meer gaat hoesten en er meer slijm vrij komt. Dat is volkomen normaal. Over het algemeen gaat u zich na 3-4 behandelingen veel beter voelen en krijgt u meer lucht; de hoeveelheid slijm is aanzienlijk minder dan u gewend was. Door onze zoutkamer ondervinden veel mensen met COPD niet alleen verlichting van hun klachten, maar ook een uitstel van terugkeer. Het is wetenschappelijk onderbouwd dat halotherapie een veilige en natuurlijke behandelmethode is voor iedereen ongeacht leeftijd. De droge zoute aerosol, gegenereerd door onze halogenerator heeft de volgende effecten op mensen die lijden aan COPD:
• Vermindert de hoestfrequentie en –intensiteit;
• Zout doodt bacteriën;
• Het vergemakkelijken van de ademhaling binnen een paar sessies;
• Zorgt ervoor dat het slijm oplost, waardoor de kans op verdere ontstekingen kleiner wordt;
• Minder medicijnengebruik zoals: inhalatoren, antibiotica en steroïden;
• Longfunctie verbetert;
• Minder ziekenhuisopnames;
• Verlicht niezen, hoesten en kortademigheid;
• Versterkt het immuunsysteem;
• Verlengt de remissietijd

8. Cystic Fibrosis (taaislijmziekte)

Cystic Fibrosis, ook wel bekend als taaislijmziekte is één van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen met een beperkte levensverwachting. Er wordt in Nederland gemiddeld één baby per week geboren met deze ziekte. Dat is gemiddeld één op de 40 baby’s. Ademhalingsmoeilijkheden is de ernstigste klacht waar mensen met de ziekte last van hebben. Dit komt door de regelmatige longinfecties. Deze kunnen worden behandeld, maar niet genezen door antibiotica en andere geneesmiddelen.

Hoe kan de zoutkamer u helpen bij Cystic Fibrosis?
Door onze zoutkamer ondervinden veel mensen met Cystic Fibrosis niet alleen verlichting van klachten, maar ook voor een minder frequente terugkeer daarvan. Het is wetenschappelijk onderbouwd dat halotherapie een veilige en natuurlijke behandelmethode is voor iedereen ongeacht leeftijd. De droge zoute aerosol, gegenereerd door onze halogenerator heeft de volgende effecten:
• Verwijdert slijm uit de longen;
• Vergemakkelijkt de ademhaling;
• Minder medicijnengebruik zoals: inhalatoren en antibiotica;
• Longfunctie verbetert;
• Versterkt uw longen tegen ziekten;
• Minder ziekenhuisopnames;
• Verlicht niezen, hoesten en kortademigheid;
• Versterkt het immuunsysteem;
• Verlengt de remissietijd.

Hoe vaak zou u moeten komen?
Afhankelijk van de leeftijd ligt het gemiddelde tussen de 20 en 30 sessies. Wanneer u start met halotherapie is het raadzaam 2 á 3 keer per week te komen. Daarna is het aan te raden om de 2 á 3 maanden vervolgsessies te houden om uw longen schoon te houden.

9. Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor een groot aantal verschillende huidaandoeningen. Dermatitis, ook wel bekend als eczeem betekent letterlijk ‘ontsteking van de huid’. Het is een verzamelnaam waarbinnen veel verschillende aandoeningen vallen. Sommige vormen van dermatitis zijn acuut. Dit betekent dat de symptomen uit het niks komen opzetten en zich snel ontwikkelen. Andere vormen zijn chronisch. De aangedane plek is dan al langer geïrriteerd en de klachten blijven ook langer bestaan. In milde gevallen van eczeem is de huid rood, droog, schilferig en jeukerig. In ernstige gevallen ontstaan er bloedingen en korstvorming. Door de aanhoudende jeuk heeft u de neiging om te krabben, maar zo raakt de huid nog meer beschadigd en begint deze te bloeden, met een risico op infectie.
De meeste, maar niet alle, eczemen jeuken, maar lang niet alle jeukende aandoeningen zijn eczeem. Andere veelvoorkomende symptomen zijn: roodheid, schilfering. In milde gevallen van eczeem is de huid droog, schilferig, rood en jeukt de huid. Bij de ernstige gevallen ontstaan er ook korstvorming en bloedingen, met het risico op infecties. Vaak ook bultjes, soms blaasjes. Juist het tegelijk voorkomen van meerdere symptomen past bij eczeem.
Atopisch eczeem (of atopische dermatitis) is een vorm van eczeem die voornamelijk optreedt tijdens de kinderleeftijd en is er een grote kans dat het op latere leeftijd vanzelf verdwijnt. Het eczeem kan echter ook chronisch voortduren of later terugkomen. Kinderen met atopisch eczeem hebben een aanleg om allerlei allergieën te ontwikkelen, bij voorbeeld voor huisstof, of graspollen, of kattenharen, en andere aandoeningen. Deze aanleg is erfelijk en wordt atopie genoemd.
Wie atopisch is, kan in de loop van het leven last krijgen van allerlei klachten die daar bij horen, zoals atopisch eczeem, hooikoorts, of astma. Atopisch eczeem, ook wel bekend als atopische dermatitis, is een vorm van eczeem die meestal voorkomt tijdens de kinderleeftijd. Het begint in de meeste gevallen voor het tweede levensjaar en kenmerkt zich vooral door hevige jeuk. Het kan echter ook chronisch aanhouden. Kinderen met atopisch eczeem hebben een aanleg om meerdere allergieën te ontwikkelen. Bijvoorbeeld voor kattenharen, graspollen, huisstofmijt en andere aandoeningen. De symptomen van eczeem zijn:
• Schilferige plekken op de huid;
• Korsten;
• Rode huid;
• Jeuk;
• Blaren door acute verergering van het eczeem;
• Pigmentverandering;
• Kleine bobbeltjes (papels), blaasjes.

Onze zoutgrotten bieden een ontspannende en geheel veilige therapiemethode door middel van medisch zout. Ook is deze methode geheel medicijnvrij. Het medische zout heeft bij inademing de volgende effecten bij het genezen van uw eczeem:
• Het remt ontstekingen af;
• Het verwijderen van bacteriën en schimmels;
• Reinigt de huid (antibacterieel);
• Het rustiger maken van de huid;
• Het verminderen of zelfs laten verdwijnen van jeuk;
• Stimulering doorbloeding van de huid;
• Het hydrateren van de huid;
• Het verhogen van de weerstand;
• Het verlengen van de remissietijd;
• De huid wordt zachter en egaler;
• Het verminderen van IgE-niveaus, immuunsysteem minder gevoelig;
• Het verlichten van kwalen.
Bij de meeste patiënten verdwijnen de symptomen na diverse behandelingen in onze zoutkamer, dit is per individu verschillend. Uit onderzoek blijkt dat de effectiviteit van zouttherapie op ongeveer 75-98% ligt.

10. Hooikoorts

Ongeveer 3,7 miljoen mensen in Nederland hebben last van allergieën. Dat betekent 1 op de 6 mensen van de gehele bevolking. Hooikoorts is daarbij de overgevoeligheid die het meest voorkomt. Dankzij de behandeling in onze zoutkamer nemen veel bijkomende symptomen af. Door onze zoutkamer verlichten en verminderen de ziekteverschijnselen waar u last van heeft.

Hoe kan onze zoutkamer u helpen bij hooikoorts?
Door het volgen van halotherapie kunt u uw hooikoortsklachten en allergische rhinitis sterk verminderen. Tijdens de sessies bevindt u zich in een omgeving geheel vrij van fijn stof en pollen. De luchtvochtigheid binnen de zoutkamer is optimaal (rond de 40%). Verder schommelt de temperatuur rond de 22 graden. Er is een zeer aangenaam en zacht licht, en de lucht is schoon, geventileerd en geurloos. Door de speciale halogenerator wordt de lucht verrijkt met microdeeltjes van medisch zout. Sensoren controleren continu de zoutconcentratie in de lucht en sturen de halogenerator aan. Inademing van de zoute aerosol gegenereerd door onze halogenerator heeft de volgende effecten:
• verlicht niezen, hoesten en kortademigheid
• verwijdert overtollig slijm uit de longen en keel
• vermindert de behoefte aan antihistamine
• versterkt het immuunsysteem
• verbetert de algehele kwaliteit van leven
• verlengt de tijd van remissie
Het zout doodt de bacteriën en zorgt ervoor dat het slijm wordt verwijderd. Uw longen, neus, keel en ogen komen door het optimale microklimaat en de verlichting helemaal tot rust. U kunt zich helemaal ontspannen en wordt weer ‘opgeladen’. Het is raadzaam twee keer per jaar een serie van 10 tot 20 behandelingen te volgen. Doorgaans doet men deze sessies in het voor- en najaar(bloei periode en als het koud of vochtig wordt). Als u in de tussentijd merkt dat het weer minder goed gaat, dan is het raadzaam een paar extra sessies te volgen.

11. Longemfyseem

Longemfyseem is een toestand waarin de longen sterker uitgerekt zijn dan normaal, de elasticiteit van de longen is verminderd en de uitademingssnelheid is verlaagd. Dit heeft tot gevolg dat de betrokkene kortademig wordt, snel moe is en weinig energie heeft. Uiteindelijk kan dat leiden tot permanente benauwdheid, zelfs in rust.
Een aantal sessies in een zoutkamer zal de vitaliteit doen verbeteren en het ademhalen vergemakkelijken. Halotherapie dood en reinigt de in de longen aanwezige bacteriën, allergenen, tabaksresten en slijm zodat het ademhalen makkelijker zal gaan en de vitaliteit weer kan toenemen

12. Luchtwegklachten

Als gevolg van verschillende oorzaken kunnen onze luchtwegen geïrriteerd raken. Resultaat: de luchtweg komt vol slijm te zitten. Een vervelende en benauwende aandoening.
Het inademen van medicinaal aerosolzout tijdens de halotherapie sessie zorgt ervoor dat het vastzittende slijm oplost, met als gevolg een duidelijk merkbare vermindering van de aanwezige luchtwegirritatie.
Wereldwijd onderzoek, gedurende meer dan 40 jaar, toont aan dat de natuurlijke halotherapie voordelen biedt voor mensen met luchtwegklachten ten gevolge van onder andere:
• Astma
• COPD
• Allergieën
• Longemfyseem
• Bronchitis
• Rokershoest
• Chronische keel-, neus- en oorklachten

13. Psoriasis

Psoriasis is een niet-besmettelijke, veel voorkomende, chronische huidziekte. Meestal is deze ziekte ook chronisch. Deze ziekte wordt veroorzaakt door overproductie van cellen in de buitenste huidlaag met als gevolg veel kleine ontstekingen van de huid. Kenmerken van psoriasis zijn huidschilfers, jeuk, rode plekken en soms pijn. De klachten variëren in de tijd gezien sterk waarbij verbetering en verergering elkaar afwisselen. De klachten worden veroorzaakt door overproductie van cellen in de buitenste huidlaag, ten gevolge van de ontsteking in de huid. Halotherapie brengt de ontstekingen in talgkliertjes tot rust. Float & Halo Zentrum Kempen biedt een natuurlijke behandeltherapie om de symptomen van psoriasis te bestrijden. In de steriele omgeving van de zoutkamer en het contact met het droge aerosolzout worden de ontstekingen in de huid tot rust gebracht en krijgt de huid de gelegenheid zich te herstellen.

Hoe kan halotherapie helpen?
Halotherapie is een natuurlijk behandeltherapie om symptomen van psoriasis flink te verminderen. Een verre reis naar de Dode Zee is dan niet meer nodig. Bij uw verblijf in onze relaxte en sfeervolle ruimte kun je elke sessie (50 minuten) ontspannen op één van de comfortabele stoelen. In de steriele omgeving van de zoutkamer zal de huid bij het in contact komen met het droge aerosolzout substantiële verlichting van de klachten kunnen geven. Hierbij dienen de huiddelen, waarop psoriasis zich uit, wel vrij van kleding gemaakt te worden.

De belangrijkste voordelen van halotherapie bij psoriasis zijn:

 • Het reinigt je huid
 • Het brengt je huid tot rust
 • De jeuk neemt af
 • Herstelproces van de huid verbetert
 • Het remt ontstekingen af
 • Het stimuleert de doorbloeding van uw huid

Halotherapie werkt van binnenuit, echter als de aangedane huid vrij is werkt dat reinigend.

Hoe vaak zou u moeten komen?
Met de behandeling van halotherapie herstelt uw huid zich en wordt de afweer sterker. Daardoor kunt u uw medicijngebruik verminderen of zelf stoppen. 15 tot 20 sessies wordt aangeraden voor resultaten op lange termijn. De sessies moeten frequent zijn, ongeveer 2 á 3 keer per week. Bij onomkeerbare condities is het raadzaam vaker te komen.

14. Rokerslongen

Alom is bekend dat roken gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Belangrijke ziekten die geheel of grotendeels door roken worden veroorzaakt zijn longkanker, COPD, chronische bronchitis en longemfyseem. De luchtwegen en bronchiën raken vervuild met teerdeeltjes en slijm hoopt zich op, omdat het natuurlijke reinigingsproces van de longen is verstoord. Halotherapie kan (ex-)rokers helpen de aanwezige teerresten en het overtollige slijm af te voeren. De (ex-)roker zal merkbaar meer lucht krijgen, waardoor de vitaliteit zal toenemen. Ook het natuurlijke reinigingsproces kan zich weer enigszins herstellen. De belangrijkste voordelen van halotherapie voor (ex-)rokers zijn:

 • Schoning van de luchtwegen van gevaarlijke tabaksrook en teerresten
 • Verlichting belangrijkste symptomen: hoesten en spuug
 • Versterking van het immuunsysteem
 • Verbetering luchtwegcondities
 • Verhoogde motivatie om te stoppen met roken

Wat zijn rokerslongen?
Een rokershoest ontstaat als iemand langdurig rookt. Als er een trekje aan een tabaksproduct wordt genomen, zet de geïnhaleerde teer zich vast op het longweefsel. In de longen bevinden zich een enorm aantal trilhaartjes, die als taak hebben om (vervuild) slijm uit de longen drijven. Het teer beschadigd de trilhaartjes, zodat de longen niet langer goed kunnen worden gereinigd en het vuil zich ophoopt. Dit vuil moet vervolgens worden uitgehoest - zie daar de rokershoest. Naast teer worden ook andere stoffen die vrijkomen bij het verbranden van tabak geïnhaleerd, zoals nicotine. Agressieve gassen uit tabaksrook dringen door de natuurlijke slijmlaag van de longen heen en tasten de cellen aan, waardoor de cellen afsterven. Gevolg is dat vele witte bloedcellen komen helpen om de cellen weer op te bouwen. Bij mensen die veel roken komen er geen normale cellen terug, maar nemen slijm-producerende cellen de lege plaatsen in. Deze produceren zeer veel slijm, waardoor de vervuiling in de longen meegenomen kan worden. De hoeveelheid slijm is echter te groot voor de trilharen; deze kunnen het niet meer aan en raken verlamd. Ook nicotine zorgt ervoor dat de trilharen verlamd raken.
De trilharen voeren het slijm met vuil niet meer af, ze zijn immers verlamd en doen bijna niks meer. De hoeveelheid slijm kan nu alleen nog maar afgevoerd worden door het hoesten, de rokershoest.
Vooral ‘s ochtends hebben rokers er last van: de trilhaartjes die hun werk nog enigszins hebben kunnen doen zijn erin geslaagd een deel van het slijm naar boven te brengen. Dit slijm is klaar om uitgehoest te worden. Veel rokers zullen daarom ook ‘s ochtends moeten hoesten, meer dan overdag het geval is. Elke keer dat er gehoest wordt, neemt de elasticiteit van het longweefsel af. Op een gegeven moment is de rek bijna volledig uit het weefsel. Deze ziekte heet COPD en kan ernstig invaliderend zijn wanneer er niet gestopt wordt met roken. De rokershoest kan ook als afweermechanisme werken. Een deel van de giftige stoffen wordt uitgehoest in plaats van in het lichaam opgenomen, echter weegt dit niet op tegen de schade die al is aangericht en waarschijnlijk nog toeneemt.

Verbetering van sportprestaties
Halotherapie bevordert de sportprestaties. Het uithoudingsvermogen zal toenemen door een verbeterde longfunctie en het vergroot daardoor de longcapaciteit. Halotherapie maakt dan ook steeds vaker deel uit van het trainingsprogramma van professionele sporters.
Zo integreerden in vroegere jaren nationale teams in Oost-Europa halotherapie in hun trainingsopbouw door regelmatig te trainen in enorme ondergrondse zoutgrotten. Tegenwoordig biedt halotherapie de sporter een prima alternatief voor deze zoutgrotten door nabootsing van dit unieke microklimaat in een zoutkamer. Sporters ademen ongeveer 10 tot 20% meer lucht in tijdens hun activiteiten dan bij normale omstandigheden. Blootstelling aan vervuilende stoffen en pollen in de lucht kunnen dan tot luchtwegproblemen leiden voor sporters die daar gevoelig voor zijn. Halotherapie werkt als een bronchiale borstel die de luchtwegen reinigt en longen ontdoet van de aanwezige vervuiling en antigenen. Bij binnensporten helpt halotherapie de luchtwegen te reinigen van stofdeeltjes in de hal en het immuunsysteem te versterken ter voorkoming van verkoudheid of het herstel daarvan. Naast het aanleren van de juiste ademhalingstechniek kan halotherapie de bovengenoemde klachten nog sterker verminderen. Het is bewezen dat het inademen van droge zout aerosol helpt bij:

 • Verbeteren van de algehele longfunctie
 • Verbeteren werking trilharen en het slijmvlies
 • Verwijderen van helder slijm uit de luchtwegen
 • Verwijderen van ongewenste ingeademde deeltjes uit de longen
 • Verminderen van bronchiale hyperactiviteit
 • Balans krijgen en houden van vocht op het luchtwegoppervlak
 • Afremmen van ontstekingen en doden van bacteriën

Het gebruik van de in onze zoutkamer toegepaste halotherapie is onder topsporters in ons land op dit moment nog redelijk onbekend. Echter in andere landen, bijvoorbeeld Spanje, wordt al veelvuldig gebruik gemaakt van halotherapie ter ontspanning en verbetering van sportprestaties.

Hoe ontstaan luchtwegproblemen bij sporters?
In het dagelijkse leven hoeft iemand geen last van zijn luchtwegen te hebben. Maar tijdens het sporten kan dat geheel anders zijn. De kans op luchtwegproblemen kunnen bij het sporten worden vergroot in de volgende omstandigheden:

 • Veel allergenen in de buitenlucht
 • Extreme weersveranderingen
 • Chloride in zwembaden
 • Vuile lucht in sporthallen
 • Koude droge omstandigheden verhogen risico op inspanningsastma
 • Duursporten bij een hoog ventilatie gehalte geeft verhoogd risico op inspanningsastma

Sporters met luchtweg problemen
Een vermindering van het ademhalingsfunctie leidt tot een verlaging van de zuurstofopname in het bloed. Bij sporters kan dat de volgende gevolgen met zich mee brengen:

 • Vermindering uithoudingsvermogen en prestaties
 • Verhoging lactaatgehalte en aantasting spierstelsel
 • Extra spierpijn na het sporten
 • Verhoogde kans op uitdroging en kramp
 • Langere hersteltijd na een blessure
 • Hogere hartslag
 • Verhoogde (spier-)spanning
 • Concentratievermindering
 • Verhoogde kans op blessures
 • Lager energieniveau
 • Bijdrage aan slaapproblemen

Halotherapie in plaats van medicijnen bij sportprestaties
Veel medicijnen kunnen een nadelig effecten hebben op sportprestaties van sporters. Sporters dienen medicijnen, indien mogelijk, tot een minimum te beperken. Halotherapie is een medicijnvrij en een natuurlijke manier van behandelen en werkt preventief tegen verschillende luchtwegaandoeningen. Medicijngebruik kan daardoor in veel gevallen worden teruggebracht of is zelfs niet meer nodig. Doe dit altijd in overleg met je arts. 

Voor kinderen
Halotherapie is een 100% natuurlijke therapie zonder kunstmatige elementen. De behandeling is geschikt voor kinderen vanaf de leeftijd van 6 maanden. Studies tonen aan dat kinderen snel reageren op natuurlijke behandelwijzen met een aantoonbare vooruitgang. Daarom is het raadzaam om kinderen met ademhalings- en huidproblemen halotherapie te laten ervaren. Wetenschappelijk is het bewezen dat gemiddeld 90% van de kinderen al na slechts enkele sessies grotendeels klachtenvrij zijn. Op langere termijn is nog een verdere afname van de klachten waar te nemen en kan in veel gevallen de medicatie worden afgebouwd met ruim 25%.

Begeleiding
Bij kinderen t/m 12 jaar is de begeleiding van 1 volwassene inbegrepen bij een sessieduur van 25 minuten.
Hebben kinderen meer luchtwegproblemen dan ouderen? Alhoewel het aantal ouderen met luchtwegproblemen stijgende is en de oorzaak hier o.a. bij de vergrijzing gezocht moet worden, hebben relatief gezien meer kinderen problemen met hun luchtwegen dan ouderen. De oorzaak hiervan is relatief eenvoudig te geven:

 1. Organen (o.a. de longen) bij kinderen zijn tot ongeveer hun 9e levensjaar nog volop in ontwikkeling en daardoor gevoeliger voor gevolgen van vervuiling.
 2. Trilhaartjes in de luchtwegen zijn bij kinderen nog niet volgroeid, waardoor hun longen minder capaciteit hebben om vervuiling naar buiten te werken.
 3. Kinderen zijn kleine mensjes en daardoor verkeren zij op een leef- en ademhalingsniveau wat dichter bij de grond is dan bij ouderen. Algemeen bekend is dat de meeste luchtvervuiling zich bevindt op lage niveaus ter hoogte van de uitlaat van auto’s en minder gevoelig voor afvoer door de wind. Op deze leef-hoogte zit uw kind en daardoor hebben zij het extra zwaar te verduren. Daarom zijn de laatste 20 jaar buggy’s hoger geworden.
 4. Doordat de longen van kinderen nog niet volgroeid zijn, hebben kinderen een hoger ademhalingsritme, waardoor ze juist nog meer vervuiling “naar binnen halen”. Probeer dus altijd buitenshuis rekening te houden met de ademhalingsomstandigheden van uw kinderen.

Wanneer niet?
Halotherapie wordt NIET aangeraden bij:

 • Nierziekten
 • Kwaadaardige tumoren
 • Vergiftiging
 • Open vormen van Tuberculose, Actieve tuberculose
 • Ziekte gepaard met koorts
 • Het laatste stadium van een chronische longaandoening
 • Open wonden
 • Hartinsufficiëntie
 • Ophoesten van bloed
 • Hypertensie in de fase IIB
Huisregels

 • Kleding aanhouden, bij huidaandoeningen dient u de te behandelen plekken vrij te houden van kleding (bijv. korte broek/top) en een handdoek te gebruiken, dit uit hygiënisch oogpunt om direct contact met de stoelkussens te vermijden.
 • Geen parfum dragen
 • Rust dient gewaarborgd te worden tijdens halotherapie sessies
 • Geen consumpties gebruiken in de zoutkamer
 • Geen elektronica in de zoutkamer, indien u dit wel wenst dient u ze mee te nemen in een plastic tasje/hoesje (zout en elektronica verdragen elkaar niet), en met het geluid uit. (geen koptelefoon/oortjes)

Maak uw afspraak direct online »

of bel ons direct op +32 (0) 3 808 1893
Copyright 2023 - Float & Halo ZENTRUM Kempen - All Rights Reserved